Energetski pasoši za zgrade i kuće, čemu služe i koja je vajda od toga

6. jul 2023 – Izmene Zakona o planiranju i izgradnji donele su novu obavezu: sve zgrade, bez obzira na starost, moraće da imaju energetski pasoš. Pored stambenih i poslovnih zgrada to važi i za individualne kuće, a za sada su izuzete vikendice i privremeni objekti do dve godine.

Energetski pasoš u sebi sadrži podatke o energetskom razredu u koji je objekat svrstan po potrošnji energije, a takvih razreda je osam. Energetski najefikasnije zgrade najviše štede energiju za grejanje i hlađenje i imaju oznaku A+ a najniži razred je G.

U principu, taj dokument bi trebalo tražiti na uvid vlasnicima, prodavcima i zakupodavcima stana ili kakve druge nekretnine, jer energetski pasoš daje jasnu sliku o potrošnji energije.

E sad, zamislite situaciju u kojoj ste, najzad, našli stan da iznajmite/zakupite, koji vam odgovara po ceni, lokaciji i sl, i onda ’ladno kažete gazdi: „Aj sad daj da ti vidim taj energetski pasoš, pa da se rukujemo“. Ne biva, baš kao što ne biva da će gazda da prijavi državi da izdaje stan, pa onda, pu pu daleko bilo, da mora da plati porez.

Uzgred, ovaj pasoš se izdaje posle detaljne analize objekta, a cena je od 100 do više stotina evra u zavisnosti od tipa i veličine objekta.

A i inače, istraživanja pokazuju da 85 odsto u Srbiji stambenih zgrada ne zadovoljava uslove energetske efikasnosti.

Sve u svemu, dobili smo još jednu zakonsku obavezu i sve to, verovatno, dobro funkcioniše u nekim drugim evropskim zemljama, ali je ovde, kod nas, sasvim opravdan strah da će (i) ovo nekima biti lep izvor prihoda, a možda i korupcije.

Daleko od toga da se misli da to sa energetskim pasošima nije dobro, da je još samo jedno pokondirenje ili nešto na šta smo pristali u kompletu s obećanjem da ćemo se, ispunjavajući odrednice iz raznih poglavlja, približiti ostatku civilizovanog sveta. Ne, kamo sreće da zaživi i to i mnogo šta drugo iz raznih poglavlja, ne samo u vezi sa ovim, konkretnim. Ali, brate, znamo se…

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!